![](/media/lib/160/n-barciakwiekszy-9b4b5b0b828dc3e7492fd6655c785414.jpg)
Ćma rekordzistka
8 maja 2013, 16:50W toku ewolucyjnego wyścigu z nietoperzami ćmy posiadły niezwykle czuły słuch, który pozwala im wykryć polującego drapieżnika. Nietoperze nie pozostały jednak w tyle. Wiele z nich wydaje dźwięki wykraczające poza zakres tego, co mogą usłyszeć ich potencjalne ofiary
![](/media/lib/30/migdaly-59e199cd714d7b68d0531f668fdd3212.jpg)
Migdałowe prebiotyki
1 lipca 2008, 08:12Jak wykazały najnowsze badania brytyjskiego Institute of Food Research, migdały sprzyjają zdrowiu układu pokarmowego, zwiększając liczebność korzystnych bakterii. Eksperyment sfinansowała firma Almond Board z Kalifornii (Applied and Environmental Microbiology).
![](/media/lib/162/n-koraliki-78dd4bbe2f65433443db1df1c5bd10dc.jpg)
Starożytni Egipcjanie naprawdę wykorzystywali meteoryty
3 czerwca 2013, 11:06Badacze z The Open University (OU) i Uniwersytetu w Manchesterze ostatecznie potwierdzili, że starożytni Egipcjanie wykorzystywali żelazo z meteorytów do produkcji symbolicznych akcesoriów.
![Grafen pod mikroskopem. Widoczna falowa struktura materiału© Princeton University, Creative Commons](/media/lib/21/1200310631_864086-175e0f77fd7da4630b955ef80ab11627.jpeg)
Najbardziej wytrzymały z materiałów
21 lipca 2008, 10:02Grafen to, według wielu specjalistów, materiał przyszłości elektroniki. Dwuwymiarowa struktura atomów węgla przewodzi prąd znacznie lepiej niż krzem i umożliwia budowanie superszybkich energooszczędnych tranzystorów.
![](/media/lib/165/n-sztucce-eaf6f20f78b3a7cc20a4a51437940728.jpg)
Właściwości sztućców wpływają na odczuwanie smaku
26 czerwca 2013, 11:08Wielkość, waga, kształt i kolor sztućców wpływają na odczuwanie smaku dań. Z badań naukowców z Uniwersytetu w Oksfordzie wynika, że gdy ser zjada się z noża, wydaje się bardziej słony niż przy używaniu widelca, łyżki czy wykałaczki, a biały jogurt na białej łyżeczce wydaje się słodszy od jogurtu z czarnej łyżeczki (ostatnie ze zjawisk wyjaśniano różnicami w kontraście).
![](/media/lib/33/acute_leukemia-all-0532c0fd800c47def421b78a6a2cbbde.jpg)
Australijczycy pomogą okiełznać nowotwór?
10 sierpnia 2008, 11:43Naukowcy z australijskiego Garvan Institute of Medical Research odkryli cząsteczkę, które zastosowanie może znacząco poprawić skuteczność terapii niektórych nowotworów, m.in. raka piersi oraz niektórych białaczek. Zidentyfikowany związek pozwala na odcięcie zmienionej tkanki od sygnałów stymulujących jej wzrost.
![](/media/lib/92/n-szpital-b16032e661dcc24cbd4031d36d104234.jpg)
pH-foreza usprawni dostarczanie leków przeciwnowotworowych?
17 lipca 2013, 13:26Naukowcy z Purdue University wpadli na pomysł, jak ulepszyć dostarczanie leków przeciwnowotworowych za pomocą nanocząstek. Opracowując modele, odwołali się do nanocząstek ze słabych polizasad, które akumulowałyby się i rozszerzały w środowiskach naśladujących warunki panujące w guzie (ma on większą kwasowość od otaczających tkanek).
![](/media/lib/34/widlak-gozdzisty-cc9260b1a36a7d7b5afca5389cf952ef.jpg)
Zarodnik jak mapa
1 września 2008, 10:59Zespół Barry'ego Lomaksa z Uniwersytetu w Nottingham opracował jakiś czas temu metodę określania poziomu ozonu w atmosferze za pomocą badania stężenia substancji działających jak filtr UV w zarodnikach widłaka goździstego (Lycopodium clavatum). Brytyjczycy mają nadzieję, że dzięki temu uda się wypełnić luki w opisie ewolucji ziemskiej atmosfery (Nature Geoscience).
![](/media/lib/170/n-sniadanie-c5f0a548cb8383da4fee203369fb886f.jpg)
W PCOS śniadanie to podstawa
14 sierpnia 2013, 13:02Malejąca kaloryczność posiłków w ciągu dnia to klucz do spadku insulinooporności, a w konsekwencji stężenia testosteronu u ważących prawidłowo kobiet z zespołem wielotorbielowatych jajników (ang. polycystic ovary syndrome, PCOS).
![Labrador](/media/lib/3/1173787456_941612-e3743c14fd6a926394f81735e118aea5.jpeg)
Labradory mają to w genach
24 września 2008, 14:33Badacze z Uniwersytetu Minnesota ustalili przyczynę choroby trapiącej kilka procent labradorów. Jak się okazuje, odpowiedzialna jest mutacja w jednym z genów.